Да бъдат предприети действия за изграждането на  7-ми и 8-ми

...
Да бъдат предприети действия за изграждането на  7-ми и 8-ми
Коментари Харесай

Решено: Увеличиха капитала на АЕЦ Козлодуй с 1,5 млрд. лв.

Да бъдат подхванати дейности за построяването на  7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " с технология AP1000, реши Народното събрание с признатия план на решение, импортиран от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Делян Добрев.

С него Народното събрание (НС) разпорежда на министъра на енергетиката в качеството му на упражняващ правата на едноличния притежател на капитала на " Българския енергиен холдинг ” ЕАД да предприеме дейности за нарастване на капитала на " АЕЦ Козлодуй ” ЕАД с парична вноска в размер на до 1 500 000 000  лв, за увеличение капитала на " АЕЦ Козлодуй — Нови мощности ” ЕАД в същия размер.

Парламентът разпореди на енергийния министър да употребява бъдещите доходи от продажбата на съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане, благосъстоятелност на НЕК— ЕАД, предопределено за Проекта АЕЦ " Белене ”, само за построяването на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ”.

Министерският съвет, посредством министъра на енергетиката,  до 31 март 2024 година да предприеме всички нужни дейности за взимане на решение по Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила за създаване на блок 7-ми с технология АР 1000, според показателен график, гласоподава Народно събрание.

Министерски съвет посредством министъра на енергетиката до 2.02.2024г. да предприеме дейности за пускане на нужните процедури за създаване на втори блок с идентична технология на одобрената от АЯР Площадка N22 /8-ми блок/, се споделя още в решението.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР